Artikel: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lotus_Notes | Bron

Lotus Notes is een client-server, Groupware toepassing van IBM Software Group.

IBM noemt het "een geïntegreerde desktop client toepassing voor professionele e-mail, agenda en softwaretoepassingen op een IBM Lotus Domino server."[1].
 

Functies en toepassingen

De Notes client wordt vooral gebruikt voor e-mail, maar is ook een instant messaging programma (Lotus Sametime), web browser, kladblok, agenda/reservering-systeem, en een platform voor GroupWare-toepassingen.

De Notes client ondersteunt IMAP en POP mail servers. De client integreert slecht met een LDAP server, zoals Active Directory. Met de client kan men ook surfen, volledig standards compliant sinds versie 8. Omdat in oude versies van Lotus Notes, de browser niet up-to-date was, gebruiken de meeste mensen Internet Explorer of FireFox vanuit hun Notes client.

De designer client is een veelzijdige ontwikkelomgeving gebaseerd op het Eclipse platform. Als men gebruik maakt van macro's en/of het eenvoudige scripttaaltje LotusScript, heeft men een bijzonder eenvoudige tool om snel toepassingen (databases) te bouwen waarin gebruikers documenten kunnen maken op basis van formulieren. Deze documenten kan men snel terugvinden en delen via overzichten en een zoekmotor. Men kan echter ook Java en Server Side JavaScript gebruiken om 'moderner' te programmeren.

Op het vlak van e-mail (met behandeling van attachments), agenda's, to-do lists en planners is Lotus Notes te vergelijken met Microsoft Exchange, maar Lotus Notes heeft meer toepassingen. Daarom is Lotus Notes ook in gebruik bij multinationals.

Geschiedenis

In de begindagen van Lotus Notes waren vooral de discussiefora, contact management databanken en document bibliotheken populair. Lotus Notes verspreidde Web 2.0 concepten nog voor er van Internet sprake was. Vandaag vind men in Lotus Notes ook blogs, wikis, RSS, CRM en Help Desk toepassingen, en er worden veel toepassingen gebouwd voor Notes met Domino Designer.

Sinds versie 7 biedt Notes ook een web services interface. Sinds versie 4.6 is Domino ook een web server met een beveiliging door de pagina's te bewaren in Domino databanken. Voor de authenticatie kan om het even welke LDAP directory gebruikt worden. Eén voorbeeld van de openheid van Lotus software, die integreert in elke omgeving (Linux, Macintosh, iSeries, AIX). Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld HPux, SunOS en Openvms.

Web-ontwikkeling in Lotus Notes is niet te vergelijken met het maken van klassieke HTML bestanden, zoals in Dream Weaver bijvoorbeeld. Men bouwt er internet, intranet of extranet websites/toepassingen mee, waarbij de layout ondergeschikt is aan de onderhoudbaarheid van de inhoud. De content wordt gescheiden van de layout, waardoor de web content beheerder onafhankelijk van de grafisch ontwerpers kan werken. Deze manier van werken wordt de jongste jaren voor de meeste grote websites toegepast met content management systemen zoals Drupal. Lotus Notes liep ook hierin voorop.

Sinds versie 5 voorziet de Lotus server de mogelijkheid om servers te clusteren, wat het platform schaalbaar maakt.

Kleinere bedrijven kunnen hun gegevensbeheer in Lotus Notes uitbesteden aan gespecialiseerde IT-ondernemingen, die Lotus Notes draaien in een serverpark.

P. de Bondt, 01-01-2010 | Bron | Reageer