Artikel: Google biedt Lotes Notes - migratie

Nadat Google onlangs al een synctool had gelanceerd voor gebruikers van Outlook, richt het de pijlen nu op Lotus Notes van IBM. Volgens de internetreus biedt de Google Apps Migration for Lotus Notes een eenvoudige migratie vanaf de server. Gebruikers hoeven hiervoor geen extra acties te nemen.

Tijdens het migratieproces kunnen ze zelfs gewoon gebruik blijven maken van Notes. De tool herbergt ook monitor-, beheer- en logging-tools om de migratie in de gaten te houden. Na de migratie opent Gmail de Notes-links automatisch in de Lotus Notes-clientsoftware.

IBM vertrouwt op Notes
IBM had al een antwoord klaar. “Het feit dat Google een migratietool heeft, is niet belangrijk. Migratietools zijn een erg basaal deel van de e-mail/collaboration-markt”, zegt vice-president Sean Poulley van IBM's cloud collaboration-groep.

“IBM heeft vertrouwen in de concurrentiepositie op de lange termijn van het Lotus Notes-portfolio. We hebben een erg goede reputatie als het gaat om veiligheid en betrouwbaarheid. Bovendien zijn we ook in de cloud aan het innoveren. In feite verslaat LotusLive Google Apps in een directe vergelijking. Op 22 juni heeft LotusLive nog de Enterprise 2.0 Conference Editor’s Choice Award for Cloud Computing gewonnen in Boston."

Altijd problematisch
Analist Matt Cain van onderzoeksbureau Gartner heeft zo zijn bedenkingen bij de tool van Google. Lotus Notes en de onderliggende Domino-server vormen complexe omgevingen. “Conversie van applicaties blijft altijd problematisch”, zegt hij. “Nadat een Domino-bedrijf is overgestapt op een andere e-mailleverancier blijven de applicaties nog zeker drie jaar doorleven."

"Voor de complexe Domino-applicaties bestaat er namelijk niet zoiets als een conversie. Die applicaties moeten helemaal herschreven worden voordat ze naar een alternatief platform verplaatst kunnen worden. Het is dus onwaarschijnlijk dat Domino-applicaties zomaar zijn over te zetten naar Google Apps.”

Google claimt dat CapGemini de tool al heeft gebruikt om 30.000 medewerkers van Valeo, een leverancier van auto-onderdelen, te migreren van Notes naar GoogleApps. Ook een niet nader genoemd bedrijf met 10.000 medewerkers zou onlangs al zijn gemigreerd.

Uitglijder met Outlook
In de synctool die Google onlangs uitbracht voor Outlook zaten na introductie nog een aantal fouten die later moesten worden gecorrigeerd. De komende tijd zal blijken of Google net zulke uitglijders heeft gemaakt bij deze tool.


Gepubliceerd: Woensdag 15 juli 2009
Auteur: Sander van der Meijs
Webwereld
 

E. Roelofse, 6-5-2010 | Reageer